Crònica del II Curs d’ocells limícoles. Delta de l’Ebre, març 2023

Published by Pelagicus on

Crònica del II Curs d'ocells limícoles. Delta de l'Ebre, març 2023

Els dies 4 i 5 de març de 2023 ha tingut  lloc a la seu de la Fundació Plegadis a La Ràpita, Delta de l’Ebre, el  en què hi han participat 28 persones  provinents de l’àmbit d’actuació de la nostra associació: Mallorca, Eivissa, Castelló i Catalunya.

Aquesta entrada resumeix l’activitat desenvolupada.

Organització

L’organització d’aquest curs ha estat un cop més possible gràcies a la participació i col·laboració d'entitats, empreses i persones, actors tots ells que han treballat intensament dins els seus àmbits, confiant en Pelagicus per tal que fos un èxit i que els participants tinguessin una experiència educativa i de descoberta del medi el màxim de gratificant possible. Moltes gràcies a tots ells.

Per què aquest curs?

Aquest curs s’emmarca en les activitats que desenvolupa l’Associació Pelagicus, les quals tenen per objectiu incrementar el coneixement de les espècies d’ocells limícoles que hi ha a la Mediterrània. Es tracta de la segona edició, ampliada i millorada, del curs que vàrem fer el febrer de 2020.

Es tracta d’un curs especialitzat però a l’abast de tothom que ha volgut aprofundir en aquells aspectes més complicats de la identificació de famílies d’ocells limícoles, un grup heterogeni del que hi ha gran quantitat de guies de camp específiques, reflex de la complexitat que atresora. Afegim diversitat de mides i plomatges, espècies rares i mudes que canvien fesomies i entendrem la dificultat d’identificar els limícoles.

Partint d’anys d’experiència treballant amb aquestes espècies, de la recopilació dels darrers i més avançats criteris d’identificació i datació i dels darrers coneixements sobre l’estatus de les espècies, s’ha procurat sintetitzar de forma clara i amena tota aquesta informació en un llenguatge entenedor, objectivat a eliminar la por de veure aquests animals, mitjançant regles mentals i una aproximació novedosa per a facilitar-ne la seva identificació.

Així, s’ha pretès apropar als participants en aquest curs a millorar en la identificació dels limícoles, a conèixer-los més i millor des d’una aproximació teòrica i una visió pràctica al camp, posant de relleu la dificultat del tema i l’aproximació al seu reconeixement.

Desenvolupament

Després de la benvinguda per part del coordinador de la Fundació Plegadis i professor del curs, Sergi Sales, es van iniciar les sessions teòriques del curs. El curs consistia en una combinació de classes teòriques i pràctiques per l’entorn del delta de l’Ebre, el millor refugi de limícoles de la Mediterrània ibèrica, on s’hi ha pogut observar el màxim nombre d’espècies que s’han tractat al curs inclosa una raresa.

El temps va acompanyar les jornades de camp i el dinar a Plegadis. Espècies com la fredeluga, pigre gris, daurada grossa, daurada petita del Pacífic –una raresa, ‘bimbo’ per a molts participants’-, corriols gros, camanegre i petit, gambes, xivites, xivitones, tétols, becuts o remenarocs van ser repetidament observats, i alguns escoltats.

Afegim el dinar tradicional preparat per un càtering local especialitzat i cuinat en directe a Plegadis que va servir no només per a gaudir de plats exquisits sinó per a bescanviar idees i impressions, que van continuar el diumenge amb una matinal intensa d’observacions no només de limícoles sinó d’ocells tant interessants com els ànecs negres, polla pintada, cotxa blava, xatrac gros o mussol, nova espècie per alguns alumnes de Mallorca, on l’espècie no hi és present.

"Venim del nord, venim del sud, de terra endins, de mar enllà..." Emulant la cançó, la col·laboració de Fundació Balearia i Fundació Plegadis permet articular un curs que atrau cada cop més gent en un lloc singular que resisteix sequeres i temporades llargues de caça com és el Delta de l'Ebre. Diversitat concentrada, espècies singulars, sorpreses naturals i actualització de coneixements que creiem han satisfet al personal més exigent. Moltes gràcies pel feedback i per venir un cop més a la proposta de Pelagicus en el marc singular de Fundació Plegadis
Ricard Gutiérrez
Pelagicus
"Moltes gràcies a tu per organitzar unes jornades tan interessants i engrescadores. Ben segur que he après coses noves i interioritzat algunes que ja sabia...." "Ens ho hem passat de conya, com sempre aprenem molt amb vosaltres i poc a poc sembla que no, però anem reconeixent més i més espècies, això enganxa i ja tenim ganes de més... " ", la veritat és que ens ho hem passat molt bé, estic content d'haver vingut ..." "Segurament ens veurem en properes ocasions i quan vagin sortint nous cursos ja estarem a l'aguait." "He observat espècies noves durant les sortides i he après molt, ara toca camp per a posar en pràctica tot plegat i a donar-li gas al E-Bird. Estaré atenta a la vostra web per a les properes activitats." "He gaudit molt, moltes gràcies de cor. Espero que ens veiem aviat."
Frases de l'alumnat
II Curs d'identificaciò de limícoles 2023
El grup del curs la jornada de diumenge pel matí

Properes activitats

Pelagicus continuarà les seves activitats amb jornades combinant més educació i investigació sobre fauna marina pelàgica. Es preveu la celebració de Jornades Pelàgiques aquesta primavera entre Balears i Catalunya i activitats pel Global Big Day el maig. Escriviu-nos per a més detalls i seguiu les novetats per les nostres xarxes socials.