Crònica del III Curs d’Ocells Marins hivernants 2024

Published by Pelagicus on

Crònica del III Curs d'ocells marins hivernants. Delta de l'Ebre, març 2024

A punt de començar el curs a Fundació Plegadis @gutarb

El 2 i 3 de març de 2024 ha tingut  lloc el III Curs d’identificació d’ocells marins a la seu de la Fundació Plegadis a La Ràpita, Delta de l’Ebre. Hi han participat 27 persones  provinents de l’àmbit d’actuació de la nostra associació, aquest cop Mallorca i Catalunya.

Organització

L’organització d’aquest curs ha estat una vegada més possible gràcies a la participació i col·laboració d'entitats, empreses i persones, actors tots ells que han treballat intensament dins els seus àmbits, confiant en Pelagicus per tal que fos un èxit i que els participants tinguessin una experiència educativa i de descoberta del medi el màxim de gratificant possible. Un agraïment previ cap a tots aquests actors.

@emmaguinart donant la primera xerrada del curs

Per què aquest curs?

Aquest curs s’emmarca en les activitats que desenvolupa l’Associació Pelagicus, les quals tenen per objectiu incrementar el coneixement de les espècies d’ocells marins hivernants que hi ha a la Mediterrània. Es tracta de la tercera edició, ampliada i millorada, de l’anterior curs realitzat l’any 2022.

Es tracta d’un curs especialitzat a l’abast de tothom que té l’objectiu d’aprofundir en aquells aspectes més complicats de la identificació de famílies d’ocells marins, un grup complex i amb una gran quantitat de guies de camp específiques, reflex de la complexitat que atresora.

Partint d’anys d’experiència treballant amb aquestes espècies, de la recopilació dels darrers i més avançats criteris d’identificació i datació i dels darrers coneixements sobre l’estatus de les espècies, s’ha procurat sintetitzar de forma clara i amena tota aquesta informació en un llenguatge entenedor, objectivat a eliminar la por de veure aquests animals, mitjançant regles mentals i una aproximació novedosa per a facilitar-ne la seva identificació.

Així, s’ha pretès apropar als participants d’aquest curs a millorar en la identificació dels ocells marins, a conèixer-los més i millor des d’una aproximació teòrica i una visió pràctica al camp, posant de relleu la dificultat del tema i l’aproximació al seu reconeixement.

Sortida de camp del curs. Els Alfacs. Foto @gutarb

Desenvolupament

El dissabte al matí es van iniciar les sessions teòriques del curs, que consistia en una combinació de classes teòriques i pràctiques per l’entorn del delta de l’Ebre. La identificació de gavines, gavians i baldrigues van ser considerats per part dels assitents el grup més complicat d’identificar adequadament. La meteorologia va condicionar el desenvolupament del curs durant tot el cap de setmana. Ja d’inici la previsió de l’estat del mar era pèssima, sobretot pel diumenge, fet que es va confirmar amb cops de vent registrats de més de 100km/hora. Dissabte el temps va permetre realitzar una primera sortida per la badia dels Alfacs i la Tancada, on es va poder observar d’aprop les diferents edats d’un grup de gavines capnegres i xatracs becllargs. Es van observar gavines corses, xatrac gros, mascarells, corb marins grossos i gavians en els que vàrem estar mirant de discernir edats, mascles i femelles!
El dinar del dissabte, realitzat per un càtering local especialitzat i cuinat en directe a la mateixa seu de Plegadis, va servir tant per degustar una bona paella com per a bescanviar idees i impressions entre els participants.
A la tarda tot el grup ens vam desplaçar fins al Goleró, on es van poder observar gavines capblanques, xatracs becllargs, fumarells carablancs, cabussons emplomallats i fins i tot un èider, ja amb la llum baixa.
Malauradament, el diumenge es va haver de suspendre la sortida en barca degut a l’estat del mar, l’activitat estrella del curs. Es va substituir per una sortida per diferents indrets del delta i es van observar a banda dels ocells objecte del curs curroc, gavià fosc, fumarell carablanc, mascarell, gavina corsa, gavina riallera, grups de limícoles d’interès: batallaire, territ variant, territ tres dits, gamba roja, gamba roja pintada, gamba verda, valona, corriol camanegre, corriol gros o tètol cuanegre amenitzats per les locals terreroles rogenques, que van ser bimbo per algun dels presents.

Malgrat l'aire, vàrem poder observar un bon nombre d'ocells marins gràcies a la potent i precisa l'òptica Swarovski. Foto @gutarb
Xatrac gros Hydroprogne caspia. Foto © Freddy Rivas
Gavines capnegres Ichthyaetus melanocephalus Foto @gutarb
Gavina capnegra 1w Foto © Freddy RIvas
Comparant adults i joves de gavians. Foto @gutarb
Hora de dinar amb el nostre càtering a Fundació Plegadis. Foto @gutarb
Un bon arròs del delta et fa agafar forces per la tarda!. Foto @gutarb
I havent dinat altre cop amb la identificació d'ocells marins a l'aula. Foto @emmaguinart
La col·laboració de Fundació Balearia i Fundació Plegadis, amb l'òptica i detalls per als alumnes de Swarovski Optik gràcies al seu representant estatal Esteller, permet un cop més articular un curs únic a la Mediterrània ibèrica que atrau cada cop més gent en un lloc singular com és el delta de l'Ebre. El vent ens va fer una mala jugada en part del curs però en un lloc com el delta sempre hi ha marge de maniobra per passar-s'ho bé i aprendre molt. Aposta de qualitat, en lloc, amb òptiques i amb suport logístic immillorable.
Ricard Gutiérrez
Pelagicus
‘M'ha agradat molt el curs! Segur que si es fan més hi tornaré.’ ‘Lo de la barca va ser una llàstima,...Però bé, així i tot va estar molt bé, jo sempre m'ho passo bé quan vaig pel Delta. I segur que a la propera també veurem coses interessants!’ ‘Gràcies per aquest curs de marines que m’ha anat molt bé per trencar el gel amb aquest grup d’aus i apendre un munt de coses’. ‘Un altre cop felicitats pel curs! Ens ho hem passat molt be, hem conegut persones noves amb qui compartir potser moments ocellaires! Tot plegat una experiència d'allò més enriquidora’.
Frases de l'alumnat
III Curs d'ocells marins hivernants 2024
Sortida de tarda a l'hemidelta nord amb una impressionant posta de sol. Foto @emmaguinart
L'òptica Swarovski ens va permetre observar mitja hora més de temps i trobar un èider a l'altra punt de la badia! Foto @gutarb

Properes activitats

Pelagicus continuarà les seves activitats amb jornades combinant més educació i investigació sobre fauna marina pelàgica. Es preveu la celebració d'una Jornada Pelàgica del 26-27.4.2024 entre Balears i Catalunya i activitats pel Global Big Day el dia 11 de maig de 2024. Escriviu-nos per a més detalls i seguiu les novetats per les nostres xarxes socials.

I veient i escoltant l'arribada de capons i martinets de nit vàrem despedir el curs des del Fangar. Foto @gutarb