Celebra el Global Big Day 2025 amb Pelagicus al Delta de l’Ebre
Published by Pelagicus on

Celebra el Global Big Day 2025 amb Pelagicus al Delta de l'Ebre
Vinguis al Seawatch l'Ampolla o donis voltes pel Delta de l'Ebre i rodalia, apunta't a veure ocells i comparteix les teves observacions amb Pelagicus i el món sencer. T'expliquem com!

Anem a ajudar els ocells
El dia 10.5.2025 és el Global Big Day
El Global Big Day és una activitat de ciència ciutadana relacionada amb ocells que es celebra el dia mundial de les aus migratòries
Segons explica a la seva web, que també és en català:
El Dia Mundial de les Aus Migratòries (WMBD) és una campanya anual de conscienciació que posa de manifest la necessitat de conservar les aus migratòries i els seus hàbitats. Té una projecció mundial i és una eina eficaç per ajudar a conscienciar globalment sobre les amenaces que pateixen les aus migratòries, la seva importància ecològica i la necessitat de cooperació internacional per conservar-les.
Cada any persones de tot el món prenen mesures i organitzen esdeveniments públics com ara festivals d’ocells, programes educatius, exposicions i excursions d’observació d’ocells per celebrar el WMBD. Totes aquestes activitats també es poden dur a terme en qualsevol moment de l’any perquè els països o regions observen el pic de migracions en diferents moments, però els dies principals de les celebracions internacionals el segon dissabte de maig i d’octubre.
El Global Big Day és un dels tipus d’activitats que es fan per a contribuir al coneixement dels ocells. Organitza una recollida de dades d’ocells a nivell mundial concentrada en un sol dia mitjançant el portal de ciència ciutadana eBird. El 2024 vàrem participar-hi 67.120 persones que vam veure 7849 espècies d’ocells en 167.263 llistats. Perquè sense coneixement no es pot estimar, ni tampoc conservar.
Pelagicus torna a l’Ampolla, Baix Ebre, a celebrar el dia mundial dels ocells migratoris contribuint al portal de ciència ciutadana en el Global Big Day.

Què fem des de Pelagicus el Global Big Day?
- Des de Pelagicus contribuïm a aquesta celebració sobre els ocells migratoris organitzant, com els darrers dos anys, el Seawtaching L’Ampolla, que és una sortida en barca per gaudir dels tres ambients litorals i marins accessibles des d’aquest municipi, porta del Delta de l’Ebre: la badia del Fangar i costa del Delta de l’Ebre, el litoral rocós del Baix Ebre i el golf de Sant Jordi. Podeu veure la convocatòria 2025 aquí i les cròniques de 2024, 2023 i 2022 seguint l’enllaç.

- Introduirem les observacions efectuades al portal eBird i amb el nostre compte Pelagicus_Team (has d’estar registrat a eBird per veure-la). Aquesta no serà cap marató ornitològica. És tracta d’apuntar el que anirem veient en el decurs de l’activitat i observacions fetes durant el dia. Podeu participar en la jornada cooperativa compartint els vostres llistats del Delta de l?Ebre amb nosaltres!

- Amb tots els llistats i observacions entrades, confeccionarem automàticament un ‘trip report’ que quedarà per sempre magatzemat al portal eBird, visible sense necessitat de registre, i servirà de referència futura per a visitants. Podeu veure el report del que vam veure entre tothom el 2024 a aquesta adreça web: https://ebird.org/tripreport/228170

Què puc fer per participar en el Global Big Day 2024?
- Si us heu apuntat a l’Ampolla Seawatch i teniu usuari d’eBird, compartiu les vostres llistes amb @Pelagicus_Team per contribuir al llistat global i al trip report.
- Si no us heu apuntat però el dia 10.5.2025 sereu pel delta de l’Ebre mirant ocells també podeu compartir els vostres llistats amb Pelagicus_Team per fer gran el trip report.
- Si sou a qualsevol altre lloc del món, sigui ciutat, camp, mar o muntanya i empreu eBird, pugeu llistats del que veieu, sigui poc o molt. Tot suma en favor dels ocells
- Si no empreu eBird, recordeu que el dia 10 de maig és el dia mundial dels ocells migratoris i potser podeu comentar amb família, amics o veïnat la importància de que cada any tornin les espècies migratòries a casa nostra. Moltes són comunes i les coneixereu: orenetes, rossinyol, falciots, cucuts. Altres com el xatrac comú, la gavina corsa o la baldriga cendrosa potser no, però també han voltat per mig món abans de tornar entre nosaltres. I des de Pelagicus reivindicarem el seu dia.






Agraïments
- A l’Ajuntament de l’Ampolla per donar suport a aquesta i altres activitats de valorització del territori mitjançant l’acostament a la natura i l’observació dels ocells
- A Esteller SL i Swarovski Optik per dotarnos de material òptic de primera qualitat que fa possibles les observacions i imatges que acompanyen els nostres posts i web
- A Fundació Baleària per facilitar la participació en les nostres activitats a la Península de personal procedent de Balears
- A Mirador Badia i Manolo Sánchez-Blanch per la seva col·laboració

Propera activitat: Jornades Fauna Marina Vertebrada Pelàgica Primavera 2025
Finals de maig i juny 2025